Enkele (verborgen) parels om te ontdekken

Naast de klassieke steden zoals Porto en Lissabon, heeft Portugal heel wat (verborgen) parels om te ontdekken. Wist je trouwens dat Aveiro ook wel het Venetië van Portugal genoemd wordt? 

Lees onze reisblog en voeg volgende bestemmingen zeker toe aan je eerstvolgende Portugal reis. Je zal versteld staan van al het moois dat op je pad komt. Are you ready?

1) Aveiro - het Venetië van Portugal
De oude havenstad Aveiro is verrassend en uniek om meerdere redenen. Ze kan rekenen op veel belangstelling door de ligging aan de schilderachtige Costa Nova. Dit kustgebied is een heerlijke combinatie van mooie architectuur, gezellige kustplaatsjes, traditionele visserij en een bijzondere natuur. De stad is omringd door de grootste lagune van Portugal en Spanje, genaamd Ria de Aveiro. Het gelijknamige binnenmeer ligt aan de rand van de stad. Via meerdere kanaaltjes die ook door het sfeervolle centrum slingeren, is de lagune verbonden met de zee. Aveiro heeft haar naam te denken aan alle vogels die vroeger al in dit gebied leefden. 'Ave' betekent namelijk vogel in het Portugees.

De eerste naam van de stad was Aviarium, dat later in Aveiro werd veranderd. Ook voor vogelaars is de Ria de Aveiro een interessante omgeving. Het vlakke en kleinschalige centrum van Aveiro is erg gezellig en goed te lopen. De kanalen en de bootjes doen je misschien wel denken aan Venetië, daarom krijgt de stad ook wel de bijnaam het Venetië van Portugal. Gelukkig is Aveiro veel gemoedelijker en heeft het pittoreske stadje bovenal een typisch Portugees karakter.

Tijdens je wandeling door het stadscentrum weet je soms gewoon niet waar je kijken moet, zoveel prachtige gebouwen zijn er te bewonderen. De bijzondere architectuur in Art Nouveau-stijl die zo kenmerkend is voor Aveiro, trekt direct de aandacht van elke bezoeker. Deze gebouwen staan zowel in de hoofdstraten als aan de charmante kades. Je kunt ze niet alleen herkennen aan de stijlvolle gevels, ook ligt er voor op de stoep van het gebouw een speciaal tegeltje met daarop de aanduiding Arte Nova.
rsz-1aveiro2

2) Obidos - de ommuurde stad
Het middeleeuwse stadje Óbidos is een van de meest pittoreske en best bewaarde vestigingsstadjes van Portugal. Het allerleukste dat je in Obidos kunt doen, is verdwalen in het labyrint van smalle witgeschilderde steegjes. Dit dorp is prachtig, met iedere straat gevuld met kleine witte huizen, traditioneel beschilderd met blauwe en gele randen. Je vindt er charmante deuropeningen, rode pannendaken en balkons, en eindeloze kleurrijke bloemen die tegen de muren opgroeien. 

Breng een uur of twee door met gewoon ronddwalen en foto’s te maken want ieder hoekje is weer anders! De hoofdstraat Rua Direita zit vol met winkeltjes, die kunst en souvenirs verkopen, daarnaast zijn er ook een aantal restaurants en bars. Maar iets wat je het meest verkocht ziet worden is Ginjinha, een zure kersenlikeur waar Obidos bekend om staat. Aan het einde van Rua Direita is het prachtige kasteel van Obidos! Het Moorse kasteel en zijn muren zijn zo indrukwekkend dat het werd gekozen als een van ‘De zeven wonderen van Portugal’. De muren zijn 13 meter hoog en maarliefst 1,6 km lang! Je kunt zelfs bovenop de muren komen en de gehele lengte rond het kasteel lopen. 

Vanwege de hoogte zijn de uitzichten (vooral tijdens zonsondergang) over het omringende landschap en de wijngaarden echt prachtig.
rsz-obidos-def

3) Lagos - streetart alom
Lagos in de Algarve is vooral gekend van de prachtige rotsformaties. Ponte da Piedade. Maar wat deze plek nog veel bijzonderder maakt, zijn de prachtige street art tekeningen die je op verschillende plaatsen kan terugvinden. Ze zijn een initiatief van de LAC - Laboratorio de Actividades Criativas. 

Als je geluk hebt ben je in de regio op het moment dat ze gegidste tours organiseren zodat je niets van al dit moois moet missen. Er bestaat zelfs een eigen 'street art route'. Hou je dus van een flinke dosis moderne cultuur, dan is een bezoekje zeker aangewezen. 
lagos

4) Fatima - het bedevaartsoord bij uitstek
Fátima is een populaire bestemming voor zowel religieuze pelgrims als toeristen. Het ligt in Midden-Portugal, slechts 120 km ten noorden van Lissabon, en is ook een van de meest bezochte plaatsen in Portugal. Niet echt verborgen, maar dus wel een parel om te bezoeken. De meeste bezoekers aan Fátima zijn katholiek. Deze regio van Portugal is immers diep verbonden met religie en is een van 's werelds beroemdste Mariaverschijningen. 

Ondanks de twijfels die de afgelopen eeuw zijn blijven bestaan, is de faam van Fátima internationaal gegroeid en zijn er het hele jaar door pelgrimstochten naar de plaats. Vooral tussen mei en oktober, op de dertiende dag van elke maand.
Op de verjaardagen van de oorspronkelijke verschijningen komen miljoenen pelgrims naar Fatima om te bidden of getuige te zijn van de prachtige processie van Onze Lieve Vrouw van Fátima, zowel overdag als bij het licht van tienduizenden kaarsen in de nacht van de 12e.

Of je nu een pelgrim bent of Fátima voor uw plezier bezoekt, het bezoeken van het Heiligdom is altijd een onvergetelijke ervaring.
De bouw van het Heiligdom van Fatima begon in 1919 met de eerste Capelinha das Aparições (Kapel van de Verschijningen), gebouwd op de plek waar de drie kinderen beweerden de Maagd Maria voor het eerst te hebben gezien. 
rsz-1rosario-de-fatima

4 leuke en interessante locaties om op jouw Portugal wishlist te plaatsen. Volg onze reisblogs en maak van Portugal je ideale vakantiebestemming.



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Reistips